2012. január 18., szerda

Dracula (1958)


A Hammer Film Production is készített Bram Stoker klasszikus horrortörténetéből filmváltozatot, amely kicsit sem meglepő, hiszen a Hammer Studio pont az ilyen gótikus stílusú horrorjairól a leghíresebb talán.
A szereposztást nézve 2 nagy színész is szerepet kapott: Van Helsing professzort Peter Cushing játsza, Drakula gróf szerepében pedig Cristopher Lee-t látni. Talán említeni sem kell, hogy mindketten a Hammer-filmek örökös sztárjai voltak: Cushing többször is megformálta Frankenstein doktort, Lee pedig nemcsak ez alkalommal bújt vámpírbőrbe.
Úgy gondolom, hogy az alkotás történetének felvázolását itt nyugodt szívvel hanyagolhatom, mert vélhetőleg mindenki ismeri - ha nem is olvasta Drakula gróf válogatott rémtetteit, nagyvonalakban mindannyian ismerjük Őt.
Drakula történetének ezen feldolgozása némileg eltér a Stoker által megírtaktól. Maguk, a regényben szereplő karakterek ugyanúgy megvannak, de némelyikük némi változáson ment át. Az első kisebb különbség, hogy Jonathan Harker nem ügyvéd, hanem könyvtáros. A regényben Jonathan menyasszonya Mina kisasszony, Lucy Westenra Mina barátnője, Arthur Holmwood pedig Lucy kisasszony udvarlója. Ezzel szemben a filmben a két lány karakterét felcserélték: Arthur és Mina egy házaspár, Lucy és Arthur testvérek, Jonathan menyasszonya pedig Lucy. Magát a cselekmény menetét tekintve a változás az, hogy Jonathan Harker és Van Helsing eleve ismerik egymást, Harker pedig már a film elején tisztában van azzal, hogy a hírhedt kastély tulajdonosa az éjszaka teremtménye. A forgatókönyvírók abban is változtattak, hogy ki esik/kik esnek Drakula áldozatául.
Mielőtt arra adnék okot, hogy negatív előítélet ébredjen blogunk Olvasójában eme filmet illetően, leszögezném, hogy ezek a módosítások nem ártottak a filmnek. Az írók tiszteletben tartották a Drakula könyvet, érezhető volt az óvatosság. Én magam pedig az eredeti mű kisebb felfrissítésnek tartottam az eltéréseket. A másik pedig, hogy Cushing és Lee neve garancia a minőségre.

IMDb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése