2011. március 3., csütörtök

Inquisición (1976)



Ez a spanyol film a XVI. század végi Franciaországban játszódik, ahol nagyban működik az inkvizíció. Boszorkány-és eretneküldözések.

Egy kis faluba érkezik a "szent hivatal", hogy megtisztítsa a lakosságot az eretnekektől. A magiszter, Bernard szerelmes lesz a település polgármesterének legidősebb lányába, Catherine-ba. A lánynak viszont már van szeretője, akivel titokban találkozgatni szokott. A faluban van egy félszemű ember, Rénover, aki rosszindulatból mindenkiről híreket súg be az inkvizítoroknak. Catherine egyik nap hírt kap arról, hogy szeretőjét rablók támadták meg és meghalt. Elhatározza, hogy egy boszorkány segítségével részt vesz a Sabbaton, a Sátán hű szolgája lesz, amiért cserébe a lány kéri, hogy álmában láthassa szerelme halálának okozóját.
A film rendezője Paul Naschy, aki legendás horrorikon. A '70-es és '80-as években sok horrorfilmben szerepelt. Az Inquisición-ban ő játsza Bernard bíró szerepét, és itt debütál, mint direktor. Több, mint egy tucat filmet rendezett a születési nevén, Jacinto Molina néven.
Maga a film szerintem igen jól mutatja be ennek a keresztény intézménynek az igazi arcát. Igaz, a kínvallatási képek kicsit kevesebbek, mint amennyire számítottam, de ez a film nem is erre épít. Bemutatja, hogy mi az emberi ostobaság és befolyásolhatóság eredménye. Hogy bizony Isten hű szolgái sem azok, akiknek hiszik mások, és aminek hiszik saját magukat. Mindegyik karakter más-más tulajdonságot vagy emberi érzést képvisel a meglátásom szerint. De az is lehet, hogy túl sokat gondolkoztam a film után...
Az Inquisición megállja a helyét, egy rendes kerek történet. Engem meggyőzőtt.

IMDb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése