2011. június 5., vasárnap

Transylvania 6-5000 (1985)

Az utóbbi napokban inkább könnyedebb hangvételű filmeket kerestem magamnak, így esett a választásom erre a '85-ben készült horror-vígjátékra.
Egy amerikai lapszerkesztőség kezébe kerül egy Erdélyből származó videókazetta, ami Frankenstein szörnyének létezését bizonyíthatja. A főszerkesztő Transylvania-ba küldi 2 riporterét, a naív Gil Turner-t (Ed Begley Jr.) és a hitetlen Jack Harrison-t (Jeff Goldblum), hogy kiderítsék, miféle titok rejtőzik ott. Megérkezésüktől kezdve furcsaságokkal találkoznak. Gil nagyon lelkes, így nem is teketóriázik sokat, nekilát a szaglászásnak. Felkeresi a videón látható kis kápolnát, hátha nyomra akad. Semmi különlegeset nem talál, viszont valaki megmutatkozik, aki nem örül annak, hogy a két amerikai a városban van. Később Gil megtud egy információt, miszerint egy régebben praktizáló orvos, Dr. Malavaqua mostanra elmeintézetbe került, engedélyét bevonták. A furcsaságok sokasodnak és Jack is egyre jobban azt érzi, hogy valami bűzlik.
Jeff Goldblum nagy kedvencem, nagyon jó színésznek tartom - itt sem csalódtam benne. Vígjáték lévén a szórakozáson van a hangsúly természetesen, ami többé-kevésbé sikerül is. A történetben voltak viszont olyan megoldások, amikkel nem tudtam mit kezdeni, akadt olyan is, amit untam. A film nagyon jól indít, a végére viszont mintha lelassulna. Persze tudom, hogy ezt a művet nem szabad olyannyira komolyan venni - mert lényegében paródia, de ha jópár klasszikus horrorlényt gyúrnak össze egy alkotásba, akkor meglátásom szerint óvatosan kell bánni velük. Talán ez volt a legnagyobb problémám. Többet vártam ettől a filmtől: több izgalmat és sok kreativitást! A pozitívumok közé kiemelném Goldblum-ot, imádom a mimikáját, illetve megemlíteném, hogy többször is sikerült a fimnek megnevettetnie, amit nagyon tudok értékelni.
Összegezve, egy teljesen nézhető alkotás a Transylvania 6-5000, de aki nagyon szigorú a híres horrorkarakterekkel, annak csak óvatosan.

IMDb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése