2011. január 26., szerda

Amazonia: The Catherine Miles Story (1985)


Az exploitation filmek között sok olyan akad, ami Dél-Amerika sűrű dzsungeleiben játszódik, a Zöld Pokolban, ahol a vad természet az úr. Általában ezen filmek középpontjában egy bennszülött népcsoport áll, különös életmóddal, vallással.
Cathy Miles egy gazdag és sikeres házaspár fiatal gyermeke. Londonban tanul, miközben szülei az Amazonas mentén élnek. Vakációja idejére szüleihez utazik. 18. születésnapján tragédia éri: szüleit a szeme láttára ölik meg. A támadás során ő is megsérül, egy mérgezett nyíl megsebzi. Túlélését egy bennszülött csoport tagjának, Umukai-nak köszönheti, aki népének falucskájába viszi. Cathy ott tartózkodása első időszakában sok megrázkódtatáson megy keresztül: szüzességét elveszti, szülei holttestét meggyalázzák stb. Megpróbál elmenekülni, de eredménytelenül. Időközben Umukai beleszeret a lányba és egy párbaj során asszonyává teszi. Cathy viszont gyűlöli a férfit, mert meggyőződése szerint ő ölte meg szeretett szüleit. Később rájön arra, hogy ahhoz hogy kiszabadulhasson a dzsungelből, Umukai-ra van szüksége. Így lassacskán beépül a bennszülöttek közé és a törzs teljes jogú tagja lesz. Anyja és apja meggyilkolásáért bosszút esküszik, amit mindenáron teljesíteni akar.
A filmben érdekesnek találtam azokat a jeleneteket, amikben a kis népcsoport mindennapjait mutatták be. Példaként - és kedvcsinálóként - megemlítenék egy részt, amiben egy bennszülött nőt társai rajtakapják egy másik férfival. Természetesen ez büntetlenül nem maradhat. A férfit fellógatják egy fára fejjel lefelé, arcát mézzel kenik be és hagyják, hogy a rovarok elvégezzék dolgukat. A hűtlen nőt megfürdetik, hogy lemossák róla a bűnt, ezután pedig egy kenuba teszik és útjára engedik a sebes folyón.
Egy sima kannibálos filmre számítottam, aminek igazából nincs is története és csupa hatásvadász képekkel lesz tele. Helyette viszont kaptam egy történettel rendelkező, hangulatos jungle movie-t szép tájképekkel. Nem volt benne eszement hentelés sem, mint társaiban szokott.
A filmet több országban Cannibal Holocaust 2-ként adták ki, de ez ne tévesszen meg senkit. Kannibálok nincsenek is a filmben, csupán említés szintjén. Dehát ugye a Zombi 2 óta tudjuk, hogy a forgalmazók tudnak seggfejek lenni címadáskor - is.

IMDb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése